Sunday, September 19, 2010

Kenapa Lelaki X Boleh Obses Main Game

Zaman Sekolah
*kalau asyik sgt main game, nanti kerja sekolah x siap. kecik ati guru
*mak suruh g kedai g beli bawang merah, kite x asik ckp, "nanti mak,nk abiskan 1 level je lg ni,"..end up mak g kedai beli sendri..dah kecik ati mak
*ayah ajak g solat mgrb jemaah kt surau, kite asik ckp "ayah g dulu la eyh..sket lg ni,"...kecik ati ayah..

p/s : kata gamer, "ala..biasa la tu..bdk2 main game..x remaja ar x main game weyh"

Zaman University
* zaman ni, nk main game smpai subuh pn, xde sape nak marah..mak ayah jauh..
* tapi, kalau kite main game smpai x tdo malam, portfolio math mungkin x bole disiapkan by the deadline..kecik ati cikgu stats kite yang bernama Mr. Badarudin tu...dah x berkat study kite..terpaksa la tercari2 cikgu time majlis restu b4 exam..time tu br myesal..tp konfem buat lg punye..
* main game ngn member2 smpai tgh malam, abis bising mcm nak pecah bilik member..rupe-rupenye, kat bilik sebelah ade member nk study...dah terganggu member tu..time tu kalau member tu doa, sure makbul punye la..yela, doa orang teraniaya kan makbul..isy2..abis la korg...nasib baik member sebelah tu baik, x doa supaya korg gagal exam..kalau x, mmg la rsnye x dpt ijazah...

p/s : kata gamer, "lek lek luuuuu....zaman tgh study ni la nk enjoy..kang dh keje, busy...x sempat pn nk main game nih"

Zaman Bekerja
* time ni syok sket, duit dah ada..leh la beli console yg mahal2 sket kan..tp bile kite main game smpai tgh malam, esk pagi time kerja, mengantuk..kerja pn sure careless punye..cmne boss nk sayang? cmne nak naik gaji? cmne nak kumpul duit utk kawin? kate beriya nak meminang anak mak cik sarah tahun depan, tp saving masih lg kurang drpd saving adik bongsu sendri dalam tabung haji die..bile la plak nak kawin..sian anak dara makcik sarah, setia je tunggu boyfren die padahal boyfren die sendri xde inisiatif nak usaha kumpul duit utk masa depan diorg..

p/s : kata gamer, "ala...tension la kerja..main game ni nk release tension laaa..lgpn kang dh kawin, sure leh stop punye addiction kat game ni..skrg ni bg puas2 dulu"

Zaman Berumahtangga (xde anak)
* time ni, hidup berumahtangga sure manis je..yela..hidup berdua je..mmg sweet shj la sentiasa...tp bile kite asik main game je, isteri x kecik ati ke? okay, kite tgk...
*isteri kite kerja..balik kerja sure kene masak utk suami..then pas masak, kemas2 pinggan sume..sambung lg ngn laundry..basuh, sidai...suami? sibuk abiskan main game warcraft sebab x complete lg mission..time baru2 kawin mmg la isteri x ksah..tp kawin bukan sehari dua, kawin sampai mati kot..melainkan isteri die tu Asimo, for sure la isteri tu panas gak..dh cm org gaji lak..
* isteri kite tu perempuan..hati lembut..inginkan belaian dan kasih sayang..tolongla hargai..jgn la hargai game tu je..x kemane la level game tu kalau x up pn...isteri lg penting..

p/s : kata gamer, "aku raja kot..isteri tugasnya uruskan rumahtangga..so pandai2 die la.."

Zaman Berumanhtangga (ada anak)
* selain kerja2 di atas tu, isteri kene basuh btol susu anak, mandikan, tidurkan, tukar lampin..n suaminya, still main game..ni siyes isteri dh jd bibik kt rumah sendri..rumahtangga tu perkongsian hidup..so, kerja2 dan tanggungjawab tu kene la kongsi jugak..same2 la bantu besarkan anak..ni pandai buat je anak tp x pandai nk tolong isteri jage anak sbb addicted ngn main game tu..mane x kes cerai berai berleluasa..sebab suami x pandai nk faham tugas dan tanggungjawab sebagai suami..

*bile anak dh besar sikit, kalau asik main game sorg2 je, anak cmne? anak for sure merengek2 mintak perhatian..nak dilayan dan dimanja..ni kalau anak kite mintak teman g playground, kite reply "ala...g la sendri..main leklok ye..papa ade keje sket ni.."...atoiyaiii...kan sweet kalau g teman anak tu main buaian, gelongsor kat taman...anak kite tu dpt la rase belaian kasih sayang dan perhatian papa die..ni kalau anak main sorg2 kt taman, kang kene culik, dh satu hal lak...puncanya, kurangnye perhatian mak bapak..n then, kalau anak dh besar nnt ada masalah sosial, kang salahkan cikgu, ckp cikgu x didik anak die ngn betul..padahal die yang leka ngn anak sendri...kalau anak kantoi merokok, langgar disiplin, tau malu..then bantai anak ngn tali pinggang...

p/s one : nak main game bole, tp jgn smpai abaikan tanggungjawab kite yang lebih utama..terutamanya tanggungjawab kat Tuhan..*peace*

2 comments:

  1. xyahla main game yg console2 tu..kte main game lain..hehe

    ReplyDelete